Hoe het werkt

 

FutureproofedCities helpt je bij het ontwikkelen, opvolgen, beheren en visualiseren van jouw klimaatactieplan
Dat alles in een gemakkelijk te gebruiken online tool, altijd en overal toegankelijk. 

 
 
 
 
 
 
 

Baseline emissie-inventaris upload

De baseline en monitoring emissie-inventaris (SEAP template) van jouw stad zijn al geupload voor jou. Als je die zelf wilt uploaden (bv. om stedelijke uitstoot toe te voegen) kan dat in een paar klikken.

 
 
 
 

Geschiedenis van de emissies

Jouw emissie-inventaris wordt direct vertaald in duidelijke visuals om de evolutie van de uitstoot van jouw stad in de tijd weer te geven.

 
 
 
 

Voorbeeld: Maatregelen toevoegen - in een paar klikken

Ontwikkeling van jouw klimaatactieplan 

Als je al een klimaatactieplan hebt, kan je dat systematisch en makkelijk configureren en direct aan de slag gaan met jouw team.

Jouw klimaatactieplan ga je typisch per sector organiseren. Onder elke sector worden maatregelen op maat gemaakt en aangepast aan de specifieke context van jouw stad, elk met een geschatte kost- en koolstofreductie. Deze helpen je doelen voor emissie- en kostenreductie te bereiken, maar creëren ook voordelen voor burgers, bedrijven en belanghebbenden.

 
 
 
 

Preset & aanpasbare actieplan

Om jouw leven gemakkelijker te maken, is een gestandaardiseerde set van maatregelen beschikbaar voor jouw stad. Deze maatregelen zijn nog volledig aanpasbaar en je kunt er zowel toevoegen als verwijderen.

Bij het opstellen van je klimaatactieplan, zal de emissie-inventaris als basis dienen voor de uitwerking ervan. Vervolgens kun je jouw plan snel beginnen uitbouwen door maatregelen te kiezen uit een groeiende lijst van bewezen maatregelen, waarvan je de details kan finetunen in functie van jouw ambities en de huidige context van jouw stad.

De verwachte koolstof- en financiële besparingen worden per maatregel automatisch berekend en weergegeven in de tijd.

 
 
 
 

Verwachte evolutie van jouw uitstoot

Ben je op koers met jouw klimaatplan of moet je nog een paar extra maatregelen uitvoeren om je doelen te bereiken?

Aan de hand van jouw baseline en monitoring emissie-inventaris (SEAP template) en de maatregelen die je hebt gekozen, zal je snel zien hoe jouw emissies geëvolueerd zijn en wat je kan verwachten de komende jaren in jouw stad.

 
 
 
 

Concrete acties om aan de slag te gaan

Ten slotte koppel je acties aan elke maatregel van jouw klimaatplan.

Acties zijn concrete stappen die je zal nemen om de doelstelling van een maatregel te bereiken. Deze laten toe je werk te organiseren en politici, burgers, bedrijven en andere belanghebbenden te engageren om jouw maatregelen tot stand te brengen.

Voorbeeld: Serge organiseert een infosessie rond PV panelen

 
 
 
 

Voorbeeld: Laetitia heeft een maatregel gekozen en het doel en andere parameters een paar minuten geleden geüpdatet.

Samenwerken en het werk beheren

Met FutureproofedCities kan je als team samenwerken aan het klimaatplan door het te delen met verschillende departementen. De activity feed geeft een snel overzicht van wat er gebeurd is sinds je laatste bezoek.

Acties zijn toegewezen aan teamleden. Zo boek je stap voor stap vooruitgang en behoud je het overzicht over werk en verantwoordelijkheden.

 
 
 
 

Dashboards & visuals

Al jouw gegevens worden samengebracht in prachtige visuals om de vooruitgang en uitdagingen van het klimaatplan weer te geven. Het laat toe jouw duurzame succesverhalen te vertellen en de toekomstige evolutie van de emissies te evalueren. 

Een altijd up-to-date bron, met veel formats en visuals, die naar keuze zowel intern als extern gebruikt kunnen worden. Je hoeft geen presentatie meer te maken vóór je teamvergaderingen of om politici of anderen te updaten. Je kan ook delen van jouw publieke dashboards of actielijst integreren op jouw website.

Hoe kan het anders? 

 
 
 
 

Exporteerbare rapporten

Hoewel alle data online staat, kan je ook een printbare versie van jouw klimaatplan exporteren. Dit is een rapport over de evolutie van jouw uitstoot en je genomen acties, dat je bijvoorbeeld kan gebruiken om presentaties of vergaderingen voor te bereiden.

 
 
 
 

Directe ondersteuning

Als je aan je klimaatplan aan het werken bent of als je jouw acties aan het beheren bent, wil je geen tijd verspillen. Wij bieden in-app chat ondersteuning aan om je direct feedback te kunnen geven. Die wordt achteraf ook per mail doorgestuurd zodat je nooit meer iets moet opschrijven.

 
 
 
 
 

Inspiratie opdoen

Laat je inspireren door tal van goede praktijken via ons blog en kom te weten wat wel en niet werkt in andere steden zoals de jouwe in de wereld, dichtbij en veraf. 

Op dezelfde manier kan ook jij kiezen om je maatregelen en vooruitgang te delen om zo andere steden te inspireren.

 
 
 
 

Van elkaar leren

Benieuwd hoe je collega's een bepaald project hebben aangepakt? Vraag het in FutureproofedCities rechtstreeks aan de groeiende community. Je kan een discussie starten, leren van de ervaringen van anderen of rechtstreeks chatten met andere gebruikers. Zo hoeft niet iedereen het warm water uit te vinden!

community.png
 
 
 
 

Webinars

We organiseren op regelmatige basis webinars rond bepaalde topics. Zo brengen we jou in contact met andere gemeenten en experts en krijg je inspiratie en tips rond verschillende thema's. Bekijk hier aan welke webinars je binnenkort kan deelnemen.

 
 
 
 

Tweejaarlijks event voor alle gebruikers

Twee keer per jaar brengen we alle gebruikers van FutureproofedCities samen tijdens onze FutureproofedCity Talks. Hier kan je in contact komen met andere gebruikers, netwerken en ervaringen delen. Ook luisteren we dan naar jullie suggesties, stellen we verdere ontwikkelingen voor en laten experten aan het woord.

 

U komt toch ook?
 

fpcity talk.JPG
 
 
 
 

Burgers betrekken

Zonder haar burgers, organisaties en bedrijven kan een gemeente deze overgang niet waarmaken. Ze kan wel fungeren als een facilitator, als katalysator voor verandering. Dat is ook de ambitie van de openbare FutureproofedCities pagina: niet alleen burgers informeren over wat er in hun gemeente gebeurt, maar ook hen aanmoedigen actie te ondernemen en samen hun omgeving aantrekkelijk te maken. Deze publieke pagina wordt automatisch bijgewerkt en u deelt hierop wat u wilt. U kunt hem ook integreren in uw eigen website.

Nog eentje om het af te leren?

 
 

Laatste updates

 

 
 
 

 
 

Vraag een demo

We kijken ernaar uit om de oplossing te vinden voor jouw uitdagingen. We kunnen niet wachten om te tonen hoe FutureproofedCities je daarbij kan helpen.