Zie je CO2 emissies van 2015 in één oogopslag met FutureproofedCities!

 

Nieuwsbrief van Augustus 2017

Hou jij jouw gemeente draaiende deze maand? Dan ben je vast op de hoogte van de CO2 emissies van 2015 die Vlaanderen onlangs publiceerde. De resultaten zullen impact hebben op jouw klimaatplan en klimaatbeleid. Benieuwd? Met FutureproofedCities krijg je de noodzakelijke overzichten en inzichten in één handomdraai, zodat jij je kan focussen op de zaken die er echt toe doen!

Wil je dit ook? Geef ons dan snel een seintje of bel ons!

- Het FutureproofedCities Team


De nieuwe CO2 inventaris van 2015 in één oogopslag met FutureproofedCities.

Sinds 2011 helpt Vlaanderen alle steden en gemeenten een zicht te krijgen op hoe hun CO2 emissies jaar na jaar evolueren. Vanaf nu beschikken we over een evolutie van 5 jaar, zodat we een beeld krijgen of we op weg zijn naar onze doelstelling van 20% CO2 reductie tegen 2020.


Wat zeggen de resultaten?

Een eerste beeld dat we krijgen van de resultaten is dat de emissies t.o.v. 2014 gestegen zijn voor een groot deel van de gemeenten. Redenen hiervoor zijn:

  • Sinds 2011 blijven de emissies ten gevolge van werkverkeer gestaag toenemen, ondanks lokale initiatieven. Wagens worden wel efficiënter in hun brandstofverbruik, maar dit compenseert de toename in de afgelegde kilometersniet. In 2015 bedroeg de stijging op Vlaams niveau 2,3% t.o.v. 2011.
  • De inventarissen werden niet graaddaggecorrigeerd (=correctie voor warme/koude jaren). 2014 was bijna 30% warmer dan een gemiddeld jaar, waardoor de emissies voor 2014 voor veel gemeenten lager lagen dan 2013. Het jaar 2015 was daarentegen minder warm, waardoor de meeste gemeenten hogere verbruiken hadden dan in 2014. Corrigeren voor warmere of koudere jaren zou dus een correcter beeld geven over onze evolutie.


Wat is het gevolg voor jouw klimaatplan?
De nieuwe inventarissen hebben belangrijke gevolgen voor je klimaatplan. Is jouw gemeente on track? Of moet er nog een tandje bijgestoken worden? We geven je alvast één tip mee: haal klimaat uit het hoekje van duurzaamheid’ of milieu’. Doe dit door je collega's en politici aan te spreken op hun uitdagingen en koppel deze aan de maatregelen van je klimaatplan. Communiceer transparant en duidelijk hoe je als stad je burgers en bedrijven helpt ontzorgen en welke successen je samen geboekt hebt. Kies als stad dus voor een aantrekkelijke en comfortabele toekomst!
Ben je geïnteresseerd in één van onze coaching programma's? Bel ons!


Vergelijk de jaren 2011 - 2015 op een juiste manier!  
Je kan helaas de vorige versies van de Vlaamse Overheid (2011-2014) niet zomaar vergelijken met de nieuwe inventaris van 2015. Omdat hiervoor een paar nieuwe rekenmethoden en data gebruikt zijn, moesten de voorbije jaren ook aangepast worden. Anders vergelijk je namelijk appelen met peren ;-) Gebruik dus zeker de nieuwe versies. 


Gebruik je FutureproofedCities?

Als FutureproofedCities gebruiker kan je op je beide oren slapen, want wij zorgen voor de nodige technische ondersteuning en uitleg rond deze wijzigingen, zodat je de vijfjarige evolutie in één oogopslag kan zien en de nodige inzichten verwerft. De applicatie visualiseert en interpreteert de resultaten op een eenvoudige manier. Zo kan jij je focussen op de zaken die er echt toe doen


Wil jij je evolutie ook in één oogopslag te zien krijgen?

Geef ons een seintje en we geven je graag toegang tot een demoversie.  
 


annie-spratt-96525.jpg

Proficiat Vilvoorde en Antwerpen!

Jullie gebruiken al een jaar lang FutureproofedCities. Bedankt voor alle feedback, zo is onze tool er alleen maar op vooruitgegaan!

Screen Shot 2017-02-23 at 11.42.26.png